Sóstó Székes­fehérvár

A stadion és környezete

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület Székesfehérvár belvárosától két és fél kilométerre található, szerves részét képezi a város lüktető életének. 218 hektáron helyezkedik el, melyből 121 hektár országosan védett, de a többi terület is helyi védettséget élvez. Csodás tájak találkozásának egy kis szigete és egyben egy nagyváros zöld szíve, melyet kellő odafigyeléssel óvunk és mutatunk be az ide látogatónak. Megtaláljuk itt a Mezőföld homokpusztagyepeit, ligeterdőit, a Sárrétre jellemző mocsár és lápréteket és természetesen magát a Sóstót, mely alkálisó tartalma miatt a szomszédos szikes Velencei-tó jellegére utal.

Élővilága fekvése és mérete ellenére igen gazdag, elég ha az itt nyíló 12 hazai orchideafajt vagy a közel 80 fészkelő madárfajt említjük, de gomba- és rovarvilága is tartogat újabb és újabb meglepetéseket számunkra.

A Sóstón 8 kilométer hosszú interaktív tanösvény kalauzolja végig az ide látogatókat, minden korosztály számára játékosan mutatja be az itt található élővilágot és tájtörténetet. Különleges, speciális corten acél információs táblák tárják elénk az érdekességeket. A tanösvény térítésmentesen látogatható, a természetlátogatás szabályait betartva.

Vezetett túralehetőségek minden évszakban elérhetők csoportok és egyéni látogatók számára is. Ezen kívül a terület természetvédelmet és környezeti nevelést elősegítő programoknak, tematikus napoknak ad helyet.

A terület újdonsága a Sóstó Vadvédelmi Központ, ahol védett és fokozottan védett állatok gyógyításával, rehabilitásával foglalkoznak, amit környezeti nevelő céllal be is mutatnak az érdeklődőknek. A Vadvédelmi Központ belépődíjas, csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak. Nyitvatartásuk zerdától-vasárnapig 10:00-17:00 óra között, hétfő, kedd látogatói szünnap.

Fontosabb tudnivalók

  • elhelyezkedése: Székesfehérvár belvárosától 2,5 km-re
  • területe: 218 hektár
  • növényvilág: 12 hazai orchideafaj
  • élővilág: 100 fészkelőmadár
  • kirándulási lehetőség: 8 km interaktív tanösvény
  • rendezvények: tematikus napok, vezetett túrák, környezeti nevelés

További információ

www.sostoszekesfehervar.hu

A Sóstó Látogatóközpont

A látogatóközpont 2019 május elején nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. A térítésmentesen látogatható központban interaktív fajátékok, gyereksarok várja a kirándulókat. A központ munkatársai információt adnak a természetvédelmi területről és lehetőség van térképet is kérni. A Látogatóközpontban lehetőség van előre bejelentkezéssel vezetett ökotúrán vagy környezeti nevelő gyerekfoglalkozáson részt venni.

Látogatóközpont

A Sóstó Természetvédelmi Terület és Ökocentrum fejlesztése és rehabilitációja az utóbbi évtizedek legnagyobb környezet-, és természetvédelmi beruházása volt, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata valósított meg a kormány támogatásával.

Ennek a programnak része volt az Északi-tó megmentése a mederkotrással és a vízutánpótlás biztosításával, a tó körbejárhatóságának megoldása a meglévő bürühidak felújításával és új szakaszok kiépítésével, költőszigetek kialakítása az itt élő madarak számára.

A beruházás során a természetvédelmi területet új épülettel nem akarta a tulajdonos önkormányzat "terhelni", ezért Sóstó látogatóközpontja a szintén megújult stadion lelátója alatt került kialakításra, amely a külső kerengőről folyamatosan megközelíthető.

Így Sóstón modern látogatóközpont várja a kirándulókat, amely kiváló lehetőséget biztosít az oktatásra, a természetvédelemhez kötődő szakágak és szakmák összefogására, bemutatására. A látogatóközpont konferenciák, kiállítások, képzések megtartására is alkalmas. Emellett csoportos programok, foglalkoztatók rendelhetők óvodás és iskolás korosztályokra szabva.

Büfé

nyitvatartás: szerdától vasárnapig 10:00–17:00–ig

Italok

Üdítőitalok 0,5l 400Ft

Limonádé 0,3l 350Ft

Ásványvízszénsavmentes 0,5l 250Ft

Ásványvízszénsavas 0,5l 250Ft

Eszpresszó 250Ft

Cappucino, Latte 350Ft

Tea 0,3l 350Ft

Dreher Goldcsapolt sör 0,5l 550Ft

Dreherüveges söralkoholmentes 0,33l 350Ft

Ételek

Melegszendvics 450Ft

Hot-Dog 450Ft

Szalámis szendvics 450Ft

Rántos húsos szendvics 550Ft

Napraforgómag, szotyi 150Ft

Tökmag 250Ft

Mogyoró 300Ft

Balaton szelet 150Ft

Snickers, Mars, Bounty, Twix 250Ft

Nyalóka 100Ft

Lay’sburgonyachipssós, tejfölös-snidlinges 350Ft

Információ, megrendelés

Molnár Orsolya

06 70 669 9010

sosto@szekesfehervar.hu